Plat dak isoleren

Een plat dak isoleren biedt vele praktische voordelen waarvan u onmiddellijk zal profiteren. Zo bespaart u op hoge verwarmingskosten in de winter en heeft u steeds een koel huis in de zomer. Daarnaast zijn er tal van premies die u kan ontvangen bij het isoleren van uw plat dak! Wil u meer informatie over de prijs voor het isoleren van een plat dak, lees dan verder op onze website.

Bij PlatdakExpert.be helpen we u graag uw bestaand of nieuw plat dak te isoleren, zeker aangezien tegen 2020 alle woningen geïsoleerd moeten zijn (zie dakisolatienorm 2020). Dat is in België zeker nog niet het geval, dus actie ondernemen is de boodschap! Wilt u graag onze professionele hulp inschakelen bij de isolatie van uw plat dak? Om platte daken te isoleren bent u bij ons aan het juiste adres. Contacteer ons via onze contactpagina! Wij helpen u graag verder.

plat dak isoleren

Een bestaand plat dak isoleren

Bestaande platte daken isoleren lijkt misschien moeilijk, maar in wezen hoeft dat niet zo te zijn. Bij Platdak Expert krijgt u de professionele hulp van onze teams, die volgens een vastomlijnd proces te werk gaan om uw dak te isoleren.

Bij het isoleren van een bestaand dak gaan we als volgt te werk:

 • We verwijderen de inslijpingen, dakranden en tappen op het dak;
 • waarna we de opkanten verhogen m.b.v. balken.
 • Als het dak stof- en vuilvrij is gemaakt, worden er isolatieplaten op gelijmd;
 • vervolgens wordt het dak voorzien van een loden tap, een onder- en een bovenlaag.
 • De muren worden ingeslepen en ten slotte worden de dakranden geplaatst;
 • deze worden ook dubbel ingebrand.

Contacteer ons gerust voor vrijblijvend advies over de isolatie van uw bestaand plat dak.

Platte daken isoleren bij een nieuwbouw

Indien u de hulp van Platdak Expert inschakelt om het plat dak van een nieuwbouw te isoleren, gaan we net iets anders te werk.

We beginnen met een reeds verhoogde constructie en branden een dampscherm in. Vervolgens isoleren we het dakoppervlak en plaatsen we een ventilerende onder- en toplaag geplaatst. Ook tappen, dakranden en inslijpingen worden opnieuw aangebracht op uw dak.

Vroeger werd deze procedure uitgevoerd met materialen die niet brandveilig waren, zoals PUR-platen, maar dat gebruiken we niet meer. Bij Platdak Expert maken we enkel gebruik van kwalitatieve leveranciers, waaronder:

 • Recticel
 • Index
 • Belroof

De opbouw van het plat dak analyseren

Voor je de isolatie van een plat dak goed kan uitvoeren moet er gekeken worden naar de opbouw van het dak. Men bekijkt de reeds bestaande constructie en de vrije ruimten, en afhankelijk van de positie van de thermische isolatie ten opzichte van de afdichting kan men het plat dak opbouwen op 3 manieren: warm plat dak, koud plat dak, omgekeerd plat dak.
Opbouw isolatie plat dak

Warm plat dak

Als het isolatiemateriaal op het plat dak ligt dan spreekt men van een warm plat dak. Deze isolatiemethode heeft als grote voordeel dat het dak minder onderhevig is aan grote temperatuurschommelingen, waardoor de spanning op het dak en krimp bewegingen aanzienlijk verminderen. Een warm dak is dan ook de meest voorkomende type dakconstructie voor een plat dak.

Materialen gebruikt bij het isoleren van een warm plat dak:

 • Pir
 • EPS
 • Perliet

Koud plat dak

Als het isolatiemateriaal zich aan de onderzijde van het dak is geplaatst dan spreekt men van een koud plat dak. Hierdoor staat het dak bloot aan weersomstandigheden en wordt het niet opgewarmd door de ondergelegen ruimte. Een koud plat dak kan men best vermijden omdat de dakconstructie kan beginnen uitzetten en krimpen door temperatuurschommelingen in de zomer en winter. Wanneer een warm dak constructie niet binnen de mogelijkheden ligt bij uw dak dan is een koud plat dak uiteraard nog steeds de beste methode dan het dak niet te isoleren!

Materialen gebruikt bij het isoleren van een koud plat dak:

 • Glaswol
 • Rotswol
 • Isolatieplaten

Omgekeerd plat dak

Bij de isolatie van een omgekeerd plat dak wordt de isolatie als een extra schil op de bestaande isolatielaag gelegd. Dit is een veel voorkomende isolatietechniek bij dakterrassen, of daken die regelmatig worden belopen.

Materialen gebruikt bij het isoleren van een omgekeerd plat dak:

 • Grind
 • Hout
 • Tegels
 • XPS-platen

Vraag vrijblijvend advies voor de isolatie van uw dak!

Heeft u interesse in onze hulp om uw plat dak te isoleren of wil u graag een prijsindicatie? Contacteer het team van Platdak Expert dan via onze contactpagina en ontvang binnen de week een gratis offerte! Ook met andere vragen helpen we u graag verder. Bezoek ook alvast onze vraag en antwoord-pagina, hier vindt u antwoord op de veelgestelde vragen over isoleren.

 

Voor een gratis offerte, een eerlijk advies en een correcte uitvoering,
dan bent u hier aan het juiste adres!

 

Neem contact op